Sveriges radio

Sveriges radio

Sveriges Radio är ett så kallat public serviceföretag, vilket betyder att företaget sänder med allmänhetens intresse för ögonen. Rent konkret innebär det att SR är en reklamfri, oberoende radiokanal som har i uppgift att producera och sända kvalitativa radioprogram som är av intresse för alla som bor i Sverige. Man har även i uppgift att erbjuda ett utbud på nationella minoritetsspråk, vilket medför att SR gör program på 13 olika språk. 

Även på sociala medier är Sveriges Radio högst närvarande, med ca: 3 miljoner följare sammantaget på bl.a. Facebook, Instagram och Twitter. Både de sociala kanalerna och radiokanalerna har varierande innehåll och inriktning, i syfte att erbjuda lyssnaren bra bredd men också, för den som önskar, viss specialisering.

Cirka 5 miljoner lyssnare

Sveriges radio

Av Sveriges Radios lyssnare är det cirka 3 miljoner människor som lyssnar på P4, vilket gör den i särklass störst av alla kanaler på SR. Totalt sett lyssnar omkring 5 miljoner människor på någon av SR:s kanaler dagligen, det ger VD Cilla Benköman och hennes personal en gedigen uppgift att lösa. 

Detta går att lyssna på i Sveriges Radio:  

P1 är SR:s rikskanal som främst riktar sig till lyssnaren som är intresserad av vetenskap, konst, litteratur, livsåskådningsfrågor mm.

P2 är SR:s kanal som har i uppdrag att sända flerspråkiga program inom konst- och folkmusik samt jazz.

P2 Världen är en kanal på webben, som tar lyssnaren med på spännende resor genom musiken: blues, chanson, jazz, flamenco, country, raï – alla musikstilar ryms i detta multikulturella program.

P2 är din klassiska melodiradiokanal i vilken det spelas allt ifrån kyrkomusik till blandad klassisk musik. Kanalen sänder även på webben, alla dagar i veckan, dygnet runt.

P3 anses vara kanalen med och för den yngre publiken i vilket det satsas på ett bredare programutbud enligt grundprincipen public service. 

I P3 Star kan man lyssna på härliga musikhits dygnet runt, via webben.   

P4 består av tjugofem lokala kanaler, som alla sänder aktuella nyheter om kultur, underhållning, sport, trafikinformation mm. I denna kanal sänds även klassiker som ”Ring så spelar vi”, ”Svensktoppen” och ”Melodikrysset”. 

P6 89,6 är SR:s nyhetskanal för internationell musik och nyhetssändning, från exempelvis BBC World Service samt SR Världen.

Din Gata 100,6 sänder lokala nyheter ifrån Malmö, med musik inriktad på främst hiphop, soul och pop. 

I Radioapans knattekanal kan man lyssna på barnmusik via webben, med start kl. 06.00 fram t.o.m. 20.00. Radioapan sänds alla dagar i veckan året om. 

I SR Sápmi kan man lyssna på Sameradions sändningar via webben, här sänds allt ifrån nyheter och musik till ungdomsradio samt upptagningar ifrån nationella och internationella möten, sportevenemang mm. Kanalen sänder dygnet om. 

Sisuradio är en finskspråkig nyhetskanal som även spelar musik, rapporterar om kulturhändelser, underhållning samt sport. Kanalen ger nyheter på finska samt på tornedalsfinska under sexton timmar varje dag. På flertalet svenska orter går det att följa kanalen både digitalt (DAB) samt via webben och kabel-tv.

Sveriges Radio Poddradio är ett program som lyssnas på via sverigesradio.se. Ställ bara in/tillåt ljud på datorn/surfplattan/mobilen. Det går också bra att ladda ner appen Sveriges Radio Play för att lyssna på såväl poddar som övriga radioprogram/kanaler ifrån SR.