Starta ett eget radiopogram

Starta ett eget radiopogram

Allt du behöver veta för att starta en podcast!

Här kommer en informativ guide för hur du ska gå till väga för att starta ditt alldeles egna radioprogram i podcast format. Det originella med podcast är den tekniska möjligheten RSS-feed som gör det möjligt för lyssnare att följa din serie. Podcast är en perfekt möjlighet för dig som vill sprida audiellt material i en populär och enkel form.

För att starta en podcast finns det en del saker du behöver tänka på och här listar vi dem i ordning.

Programidé

Något av de första du behöver göra är att komma på det ämne som din podcast ska beröra. Det kan exempelvis handla om ett speciellt budskap du vill sprida eller bidra till vardagsunderhållning. Med programidén föds också podcastens namn, kom ihåg att namnet på podcasten kommer att följa med under en lång tid och ska gärna avslutas med podden.

Hosting

Programidén är nu född, nu vill du bara sätta igång men först finns det lite tekniska aspekter du måste ta hänsyn till. För att en podcast ska kunna distribueras till podcast-plattformarna så som Itunes eller Acast behöver du en podcast-host. Hosting-distributören gör det också möjligt för lyssnaren att kunna följa din podcast genom ett så kallat RSS-Feed vilket är obligatoriskt för en podcast att ha för att finnas där podcasts finns. Det finns ett antal hosting-plattformar att vända sig till och några av dem är soundcloud, libsyn och itunes-store.

Spela in

Nu är det dags att spela in första avsnittet! Har du hittat rätt utrustning? Det finns många alternativ till inspelningsutrustning där ute och alla kanske inte har möjlighet till en podcaststudio under den första tiden. Då fungerar vanliga mikrofoner bra, men kom ihåg att den måste ha möjlighet att spela in ditt material. Det kan du göra genom att ansluta mikrofonen till datorn eller genom att använda mikrofoner som möjliggör för minneskort.

Redigera

Nu till efterarbete, om du inte tidigare har erfarenhet i att klippa och redigera material är detta något som du behöver lägga mest energi på. Välj ett program som du kan hantera och finner begripligt samtidigt som du använder dig av instruktionsvideor på Youtube för att få en snabb överblick i hur arbetet går till. Vanliga program att använda för att redigera en podcast är exempelvis Adobe audition eller final cut pro. Det du behöver göra i redigeringen är att editera bort de bitar du inte vill ha med, klippa ihop material från olika klipp och få ljudet att låta krispigt och fint. Tre klippeffekter som kommer få din podcast att låta proffsig är:

Noice reduction

Speachvolume leveler

Normalize process

Nu är programmet färdigt att läggas ut för allmänheten, då vänder du dig till din hosting-plattform, lägger upp din podcast, synkroniserar med de podcastplattformar den ska upp på och uppdaterar. Nu är du igång!